v.Telgter Spreng Tollers               

      Nova Scotia Duck Tolling Retrievers

 

  

Telgter Spreng 

  

Even  voorstellen

Nieuws

Onze honden

Fokken

Gezondheid

Pups

Foto's

Rasstandaard

Tollertips

Contact 

Gastenboek  

 

 

 

 

 

 

 

 

Bevallingsverslag pups Ylva x Yonek    ~~    geboren op 09-04-2016

Op zaterdag 9 april zou Ylva 63 dagen drachtig zijn, de termijn die staat voor de dracht van een hond. De laatste 2 weken daarvoor was Ylva duidelijk flink aan het groeien., dus ook voor ons werd het steeds spannender. Vanaf 7 april krijgt Ylva duidelijk graafneigingen in de tuin. Ondanks dat is ze nog topfit en laat zich niet beperken door haar toegenomen omvang. Toch besluiten wij voor Ylva, dat de rondjes op de hei wel wat ingekort kunnen worden en dat accepteert ze zonder morren, want thuis neemt ze toch duidelijk meer rust.

 

Vrijdag 8 april  eet Ylva, geheel tegen haar gewoonte met lange tanden, een duidelijk teken dat er van alles aan het werk is in haar lijf. Gedurende de nacht komt Ylva een paar keer naar boven en denkt haar nest wel te kunnen gaan maken in de strijkmand met schoon wasgoed.  Met zachte dwang is ze weer naar beneden gestuurd en krijgt de werpkist aangewezen. Tussendoor slaapt ze af en to nog wel, maar al met al was het een onrustige nacht.

Zaterdag 9 april . Omdat Ylva de vorige dag slecht at, krijgt ze deze ochtend vers vlees als ontbijt, wat met smaak naar binnen gewerkt wordt.  Helaas duurt dat niet lang, want nog geen half uur later deponeert Ylva haar maaginhoud op de keukenvloer.

Ylva kan duidelijk haar draai niet vinden, wil naar buiten, naar binnen, naar de gang, in haar mand en gelukkig ook af en toe in de werpkist. Daarnaast zien we dat ze ook af en toe wat begon te hijgen. Kortom.................de bevalling is duidelijk begonnen.

   

We laten Ylva maar een beetje haar gang gaan, terwijl we haar nauwlettend in de gaten houden. Rond 16.30 uur, neemt de onrust duidelijk toe en begint Ylva af en toe te trillen en 10 minuten later neemt het hijgen toe. Ylva's blik is ook veranderd, ze is duidelijk meer in zichzelf gekeerd. Weer 10 minuten later, om 16.50, heeft Ylva een eerste zichtbare kleine perswee, de komende minuten neemt de persdrang rap toe. Rond 17.20 uur verliest  Ylva een plensje vruchtwater, gevolgd door 2 forse persweeën.

 

17.22 uur  De eerstgeborene van Ylva is een feit, Het is een reu met witte teentjes , een beetje wit op de buik en een heel klein wit staartpuntje.  Hij weegt 377 gr en krijgt een blauw bandje om

   

17.40 uur   Ylva perst weer met oerkracht en één minuut later wordt geheel in het vlies de tweede pup geboren. Nog voor Ylva de navelstreng door kan bijten, heeft deze pup al een tepel te pakken. Het is een teefje van 405 gr. Ze heeft een flinke witte bles, witte borst en buik, 4 witte sokjes en een flinke witte punt aan de staart. Ze krijgt het gele bandje.

   

Er  wordt Ylva een klein kwartiertje rust gegund, dan zien we dat ze weer begint te persen. Deze pup komt blijkbaar van hoger in de baarmoeder, want doet er dan nog 10 minuten over om geboren te worden

18.01 uur  Toch nog onverwacht ligt dan de derde pup in de werpkist, ook volledig in het vlies.  Een tweede teefje, zonder wit op de snoet, maar wel 4 mooie witte voetjes en een klein wit staartpuntje. Dit meisje weegt 352 gr en krijgt een rood bandje om.

 

Ylva is druk bezig met poetsen en likken en houdt haar drietal nauwlettend in de gaten. Aan heel haar uitstraling is te zien, dat ze nog volop aan het werk is. Om 18.35 uur zien we weer een kleine perswee. maar dat blijkt voldoende

 

18.37 uur  Er wordt weer een teefje geboren. Ze heeft net als de als tweede geboren pup een mooie grote witte bles, buik, sokken en staartpunt. Haar gewicht is 401 gr en ze krijgt een roze bandje om. Ook dit teefje is gelijk actief  op zoek naar een tepel.

 

Ylva lijkt nu heel rustig, maar we voelen nog een pup in haar buik. Die moet van hoog moet komen en we gaan er vanuit,  dat het even zal duren tot de geboorte.

18.52 uur   Ylva zucht een keer, begint opeens hevig van onderen te likken  en als we haar staart optillen, zien we daar de 5 vijfde pup, weer helemaal in het vlies, al liggen. Het is een vierde zusje voor de eerstgeboren reu. Ze is de kleinste van het stel. maar weegt nog steeds een mooie 295 gr. Ze heeft aan twee pootjes wat hoger wit. een witte buik en een heel klein wit puntje aan de staart. Gelijk is ze volop actief, net als haar nestgenootjes.

 

Ylva komt nu echt meer tot rust. Met een laatste perswee wordt een uur later nog een nageboorte geboren. Ze is dan al volop in haar moederrol  en verzorgt haar pups alsof ze nooit anders gedaan heeft

 

Het was een prachtige bevalling om te zien, waarbij Ylva geheel natuurlijk in alle rust haar zoon en vier dochters heel vlot op de wereld heeft gezet.  We zijn trots op haar.

 

terug naar pups Ylva x Yonek

 

                                                                                                      

 

copyright: M.C.Wentink-Keemink