v.Telgter Spreng Tollers               

      Nova Scotia Duck Tolling Retrievers

 

  

Telgter Spreng 

  

Even  voorstellen

Nieuws

Onze honden

Fokken

Gezondheid

Pups

Foto's

Rasstandaard

Tollertips

Contact 

Gastenboek  

 

 

 

 

 

 

 

 

Chocoladevergiftiging bij honden

auteur: Tineke van Gent


Onder normale omstandigheden komen onze honden helemaal niets tekort wanneer we voeding van een goed merk geven. Bijvoeren is dus helemaal niet nodig en zelfs af te raden omdat de meeste honden de neiging hebben om snel te dik te worden . Toch willen de meeste mensen de hond iets extra toestoppen als beloning voor goed en adequaat gedrag of zomaar als tussendoortje. Op zich is daar niet zoveel op tegen mits u dit “verwennen” maar met mate doet en u zich vooral beperkt tot “hondse” lekkernijen.
Helaas worden veel honden door hun baasjes vermenselijkt  en dus lekkernijen toegestopt krijgen die absoluut niet geschikt voor ze zijn.
Eén van die traktaties is chocola. Chocola is evenals koffie en cola giftig voor honden. Natuurlijk is er ook dat ene onbewaakte moment tijdens Kerstmis, Pasen … waarbij uw hond chocola kan verorberen. Wees alert en wees bewust van het feit dat dit niet zo’n onschuldig iets is en dus mogelijk zelfs fatale gevolgen kan hebben voor uw trouwe vriend.
Chocolade is een product dat gemaakt wordt op basis van cacao afkomstig van de Theobroma cacaoboom. Aan deze boom groeien peulen. Binnenin deze peulen zit een zoete pulp waarin zich ongeveer 20 tot 60 cacaobonen bevinden.
Een van de bestanddelen van cacao is theobromine. Deze stof veroorzaakt een prikkeling van het centrale zenuwstelsel, directe prikkeling van de hartspier, verhoogde afscheiding van maagsap, verslapping van de gladde musculatuur (dit zijn de onwillekeurige (gladde) spieren, de spieren om de darm, de bloedvaten en de organen) verwijding van de daarop betrekking hebbende vaten en bevordering van afscheiding van urine.
Behalve theobromine bevat chocolade, hetzij in mindere mate ook cafeďne en theophylline.
De diverse soorten chocola, zoals melk en puur, bevatten allemaal een verschillend gehalte aan theobromine. Dit komt door de verschillende bereidingswijzen. Hoe puurder de chocola hoe hoger het percentage.
De symptomen van chocoladevergiftiging zijn vier ŕ vijf uur na inname waar te nemen. Deze symptomen zijn o.a. rusteloosheid, nervositeit, misselijkheid, braken, diarree en dorst.
Bij een te hoge inname van chocola kan de dood het gevolg zijn.
Wanneer u net geconstateerd heeft dat uw hond (teveel) chocola heeft gegeten dan kunt u zelf braken opwekken. U kunt dit doen door wat zout in water op te lossen en de hond dit te laten drinken.
Vermoedt u vergiftiging door chocola, aarzel dan niet maar ga direct naar de dierenarts, bij bijvestiging van uw vermoedens zal de maag worden leeggepompt.
De reden dat chocola voor de hond giftig is en niet voor de mens komt omdat bij de mens de theobromine sneller wordt verwerkt. Daar komt dan nog bij dat honden over het algemeen veel lichter zijn dan mensen. Een reep chocola van 100 gram die door een hond van 4 kilo wordt opgegeten geeft vergelijkbare belasting op zijn lichaam als het eten van 2 kilo chocola door een mens van 80 kilo. Na de eerste kilo haken de meeste mensen al af maar de meeste honden genieten niet van de chocola maar eten het hap slik weg.
Kortom chocola is lekker, maar beslist geen “lekker hapje” voor de hond. Wilt u uw hond echt verwennen ga dan een extra blokje rond of doe een leuk spelletje met hem dat heeft voor de hond dezelfde werking als chocola  bij de mens, namelijk verhoogde afscheiding van endorfines die het geluksgevoel stimuleert.

 

Aanvullend:
In chocolade zit theobromine en de concentraties van theobromine variëren met de soorten chocolade. Melkchocolade bevat 154mg/100g, pure chocolade bevat 528 mg/100g. Banketbakkerschocolade is uiterst giftig voor de hond met 1365 mg/100g!
De giftige hoeveelheden zijn:


Gewicht hond

Melkchocolade

Puur

Hoeveelheid theobromine

  2,2 kg    113,4 g   14,1 g   200 mg
  4,5 kg    226,8 g   28,3 g   400 mg
  9,0 kg    453,6 g   70,8 g   900 mg
13,6 kg    907,2 g   92,1 g 1300 mg
18,0 kg 1.134,0 g 127,5 g 1800 mg
22,6 kg 1.360,0 g 156,0 g 2250 mg
27,2 kg 1.814,0 g 198,4 g 2700 mg
31,7 kg 2.268,0 g 240,9 g 3400 mg

Stel uw hond weegt 32 kg dan zou hij dus 2.268 g melkchocolade kunnen opeten, voordat de giftige grens is bereikt (chocoladeallergie niet meegerekend!) Dit is dus meer dan 2kg melkchocolade en is omgerekend 30 tabletten van de normale 75gr chocolade. (Wie zijn hond krijgt nu 30 repen melkchocolade!) Puur zou hij 240 g op kunnen eten. Dit is ongeveer 3 repen. Ook echte witte chocolade bevat theobromine (2 mg per gram), maar dat is nog minder dan in melkchocolade.
Als uw hond chocolade heeft gegeten, is er dus niet meteen reden tot paniek. Probeer wel de hoeveelheid en de soort chocolade te achterhalen en houd uw hond in de gaten. Als uw hond afwijkend gedrag gaat geven, is hij allergisch voor chocolade en moet u alsnog even langs de DA.
Kenmerken van een overdosis:

  • verhoogde nervositeit en opwinding.
  • trillen.
  • hijgen, maar niet gepaard gaan met een hoge hartslag.
  • plotselinge aanvallen.
  • zeer snelle hartslag (het hart wordt geforceerd om sneller te werken).
  • coma.

Voor oudere honden kan een zeer snelle hartslag een hartstilstand teweeg brengen!

 

Dit artikel is eerder verschenen in het clubblad van de SHV "de Collieclub"

Met dank aan Tineke van Gent voor het mogen gebruiken van dit artikel   (www.gentlecollies.nl)