v.Telgter Spreng Tollers               

      Nova Scotia Duck Tolling Retrievers

 

  

Telgter Spreng 

  

Even  voorstellen

Nieuws

Onze honden

Fokken

Gezondheid

Pups

Foto's

Rasstandaard

Tollertips

Contact 

Gastenboek  

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotspot

 

Symptomen van een Hotspot


Uw hond wordt lusteloos en gaat flink aan het krabben. Vaak willen ze niet eten en hebben ze koorts. Bij nadere inspectie ziet men een natte plek in de vacht. Na het wegscheren van wat haar ziet u een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etterlaag. Dit is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan.

Hoe ontstaat een Hotspot?


De oorzaak van het heftige likken of krabben is enorme jeuk! Jeuk kan ontstaan na bijvoorbeeld vlooienbeten, tekenbeten - vooral wanneer de kop van de teek achterblijft als de teek niet in zijn geheel verwijderd wordt - algemene schurftmijtinfecties en oormijtinfecties. Bij een hond die overgevoelig reageert op vlooienbeten (een vlooienallergie) ontstaan na de beet jeukende bultjes. De hond gaat hieraan bijten, likken of krabben. Hierdoor wordt de huid beschadigd. Er ontstaat een vicieuze cirkel, jeuk leidt tot krabben en dat leidt weer tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en meer krabben) ontstaat. Binnen een uur ontstaat hierdoor vaak een natte vochtige plek onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont, de huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. De eigenaar merkt dat de hond een Hot Spot heeft doordat de hond zich krabt en een vochtige plek op zijn huid heeft. Later ontstaat een rode, kale plek waarop een laagje etter gevormd wordt, dat kan indrogen tot een korst. De meest voorkomende plaatsen voor Hot Spots zijn de achterhand van de hond, op het kruis, de staartbasis of op de dijen. Daarnaast zien we vaak Hot Spots bij katten of honden die een infectie met oormijt hebben die jeuk veroorzaakt, meestal onder het oor en op de wangstreek. Vaak is behalve de zichtbare rode (kale) plek een groot deel van de aangrenzende huid ontstoken. De uitgebreidheid en de mate van ontsteking van de huid kunnen zorgen voor een duidelijk ziek, lusteloos dier.

Hoe wordt een Hotspot behandeld?


Voor de behandeling van de Hot Spot is het heel belangrijk dat de oorzaak aangepakt wordt. Vlooien en teken moeten worden bestreden. Het afdoden van vlooieneieren en larven in huis met behulp van sprays of andere producten is ook noodzakelijk, vlooienspray werkt doeltreffend. Het is verkrijgbaar bij de dierenarts of drogist. In geval van een oormijtinfectie of algemene oorontsteking door bacteriën of gisten moeten de oren langere tijd worden behandeld. Voor het bepalen van de uitgebreidheid van de ontsteking en voor het behandelen van het huidoppervlak met crèmes of lotions die verkoelend en ontstekingsremmend werken, wordt de huid door de dierenarts zoveel mogelijk geschoren. Vaak blijkt dan pas hoe groot de ontstoken plek is. Om de vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken en om de huid snel rust te geven, kan door de dierenarts ook een jeukremmende injectie worden gegeven, al dan niet gecombineerd met een antibioticakuur. Dat gebeurt zeker als het dier ziek is. In sommige gevallen kan een Hot Spot erg hardnekkig zijn en een langere behandeling is dan noodzakelijk. Er moet gewaakt worden voor een terugkeer van de aandoening. Een hond met een allergie moet onderzocht worden zodat een passende behandeling opgesteld kan worden.

Hotspot heeft meestal verschillende oorzaken tegelijk. Het begint met een allergie, of een andere oorzaak. Op de dan geïrriteerde plek krijgen vervolgens bacteriën vat die een ontsteking veroorzaken.
Men moet dus beide oorzaken behandelen. De ontstoken huid moet dus ook behandeld worden met een antibioticum. Vaak is dit een kuur van een dag of vijf.

U hoeft dus in principe niet
bang te zijn dat u de ene hond besmet via uw handen. Het is echter wel heel goed mogelijk dat toch op een of andere manier een vicieuze cirkel ontstaat wanneer meerdere honden huidproblemen hebben. Alle honden goed behandelen is dan raadzaam.

Aanleiding voor de hotspots zijn in het grootste deel van de gevallen vlooienbeten. Ter preventie dus zorgen voor een goede vlooienbestrijding. Verder het haar op en om de hotspot goed wegknippen of scheren.Maak de plek schoon met betadineshampoo, bij de apotheek te verkrijgen. Zo kan er lucht bij komen en dat versnelt het genezingsproces.Zorg wel dat je hond voorlopig uit het water blijft want anders kan de wond niet goed genezen. Mocht je je hond toch willen laten zwemmen, ga dan met hem naar zee. De wond reinigt hierdoor heel goed.