v.Telgter Spreng Tollers               

      Nova Scotia Duck Tolling Retrievers

 

  

Telgter Spreng 

  

Even  voorstellen

Nieuws

Onze honden

Fokken

Gezondheid

Pups

Foto's

Rasstandaard

Tollertips

Contact 

Gastenboek  

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg Molly's zwangerschap   en   .................. scroll naar beneden voor Bevallingsverslag

25 november          Na een aantal progesterontesten was de uitslag op 23 november (17e dag van de loopsheid ) gestegen naar 3,4. In overleg met de dierenarts, de dekreueigenaar en ons eigen gezond verstand, hebben we besloten om zondag 25 november  naar BelgiŽ af te reizen, om te kijken of een dekking mogelijk was. Eenmaal daar aangekomen was er geen twijfel mogelijk, dit was het goede moment.  Na enige verleidingskunsten van van zowel Molly als Bracken was de dekking al vlot een feit. Een dag later hebben we voor alle zekerheid nogmaals een progesterontest laten doen, ..................20,6 Nog een keer 500 km rijden naar de reu was niet echt zinvol, dus we hebben het bij ťťn dekking gelaten. Molly weegt dan 14,4 kg. Het was vanaf toen afwachten op alle ontwikkelingen. De eerste positieve signalen waren al snel duidelijk, maar omdat die ook bij schijndracht kunnen passen, zijn we nog even afwachtend gebleven.

24 december           Vlak voor kerstavond, konden we bij de dierenarts terecht voor een echo. Daar was al bij het eerste beeld op de monitor duidelijk, dat Molly echt zwanger is. We hebben een aantal vruchtzakje met kloppende hartjes gezien. Het aantal pups blijft ook voor ons nog een verrassing tot de geboorte, de echo is voor ons puur een bevestiging van dracht. Met dit goede nieuws bij de dierenarts konden we in ieder geval alle wachtenden en belangstellenden een heel toepasselijke kerstboodschap sturen.....................we hebben nieuw leven gezien!!

 

29 december           Molly heeft deze eerste weken duidelijk meer geslapen en had tot de 3e week ook geregeld vreselijk honger. Daarna begon ze met lange tanden te eten en hebben we van alles geprobeerd om haar aan het eten te krijgen, wat uiteindelijk ook gelukt is. Molly weegt vandaag 14,9 kg. Haar tepeltjes worden duidelijk dikker en ze lijkt wat voller te worden op de flanken. Verder gedraagt ze zich ontzettend knuffelig.

       

4 januari                  Molly heeft haar eetlust duidelijk helemaal terug. Langzamerhand krijgt ze nu ook wat meer te eten en dat vindt ze helemaal niet erg. Het is nu goed aan haar te zien, dat ze groeit, haar normaal zo slanke taille is niet meer aanwezig. Vandaag is ze ook weer even bij de dierenarts op de weegschaal geweest en ook die gaf aan, dat er groei is, Molly weegt 15,9 kg. Ze geniet nog volop van de dagelijkse wandelingen en ze rent ook nog graag samen met Ninouk achter een bal aan.

     

10 januari

    

13 januari                  Inmiddels zijn we weer ruim een week verder en Molly gestaag door. Afgelopen vrijdag woog ze 17,0 kg, een gewicht dat ze nog nooit bereikt heeft en dan te bedenken dat ze vanaf die dag nog ruim 2 weken te gaan had. Vandaag is het precies 7 weken geleden dat Molly gedekt is en het wordt ook voor ons steeds spannender. Molly gaat nog graag mee voor  een flinke wandeling, maar haar tempo is duidelijk een stuk lager dan we van haar gewend zijn. Ook kijkt ze nu een gegooide bal wel na, maar zal er niet meer achteraan rennen. Is ze normaliter altijd voorop in de roedel te vinden tijdens een wandeling, nu moeten we juist regelmatig op ons Pabbeltje wachten, omdat ze het wat rustiger aan doet. Eten doet ze nog als de beste en ze laat zich ook maar wat graag op en top verwennen. Molly is nu nog thuis bij Baukje en Frank in Harderwijk, maar zal over een week tijdelijk verhuizen naar ons in Ermelo. Gelukkig is ze bij ons geen onbekende in huis en is ze hier ook altijd volledig op haar gemak.

   

16 januari  

   

18 januari             De laatste week is Molly erg kieskeurig geworden met eten. We proberen van alles om haar toch voldoende binnen te laten krijgen, maar de zwangere dame eet geregeld met lange tanden. De afgelopen week is ze dan ook niet zo veel aangekomen, ze woog vanmorgen 17,6 kg. Ze krijgt nu wat vaker kleinere porties aangeboden en we maken haar brokken extra lekker door er wat vlees/pens aan toe te voegen. We hebben inmiddels wel beweging gevoeld in Molly's zwangere buik, altijd weer een heel mooi moment. Molly wil zichzelf graag poetsen van onderen, maar dat wordt langzamerhand steeds moeilijker door haar dikker wordende buik. Komend weekend gaan we de werpkist weer te voorschijn halen en zal Molly voor de komende weken bij ons in trekken. Ze heeft dan ruim de tijd om aan de werpkist te wennen. De tuin zal vanaf die tijd taboe zijn voor haar om alleen te verblijven, want door de nestdrang die ze zal gaan krijgen, zullen Molly haar ideeŽn over tuinarchitectuur niet geheel overeenkomen met die van ons.

   

20 januari               Molly  is begonnen aan haar  kraamverblijf bij ons in huis. Haar eigen mand is meegekomen en Molly's vrouwtje Baukje weet dat ze ten allen tijde langs mag komen voor de nodige aandacht en knuffels. Molly vindt alles best, die laat zich heerlijk verwennen. Lange wandelingen zitten er niet meer in, want de zwangere dame heeft bij de uitjes een aan haar omstandigheden aangepast wandeltempo. De werpkist staat klaar, mijn geboortedoos met van alles wat eventueel nodig is helemaal aangevuld, stapel oude handdoeken en een schoon kleed voor na de bevalling, alles is gereed

23 januari                De pups zijn nog heel beweeglijk. Ze zijn geregeld te voelen en als Molly op haar rug ligt, kan je ze ook zien bewegen. We verwachten de pups niet voor zondag, maar Molly is wat onrustiger dan we van haar gewend zijn. Zou ze eerder gaan bevallen???

24 januari               In de loop van de dag is het duidelijk dat de onrust toeneemt en dat er van alles aan het werk is in Molly haar lichaam. Wilde ze in de ochtend nog gewoon eten, daarna ging er alleen mondjesmaat nog wat naar binnen. Molly wil dolgraag buiten. Aan de lijn is het duidelijk wat ze daar precies wil en dat is niet wat wij de bedoeling vinden, Molly's nestje moet in huis komen en niet buiten in de tuin bij temperaturen onder het vriespunt. Gedurende de avond begint Molly ook met enige regelmaat te hijgen. Ze zoekt nu ook af en toe zelf de werpkist op, blijkbaar heeft ze geaccepteerd, dat dat de plek is waar haar pups geboren gaan worden.

 

Halverwege de avond braakt  Molly een keer en we zien haar ook af en toe rillen rond de flanken. Kortom...................het is duidelijk dat de bevalling is begonnen. Ik besluit mijn bedje beneden naast de werpkist maar in te nemen, om Molly de komende nacht goed in de gaten te houden.

25 januari             Een onrustige nacht volgt. Molly doet hazenslaapjes, en is daarnaast wat in het graven in de werpkist, of loopt hijgend rond. Rond een uur of 5 kruipt ze bij me in bed en samen slapen we zo 2 uurtjes.  Eten wil Molly helemaal niet en drinken maar minimaal. Je kan zien, dat ze af en toe helemaal in zichzelf keert en zich concentreert op wat er allemaal met haar gebeurt. Verder is ze druk met het op haar manier organiseren van de werpkist.

   

Om 12 uur komt Baukje, die gezellig bij Molly in de werpkist gaat zitten. Al hijgend kruipt Molly  tegen haar aan en valt weer even in slaap

 

Het is 12.30 uur als Molly een slijmprop verliest. Het zal niet lang meer duren, tot we de eerste pup geboren kunnen gaan zien worden. Om 13.00 uur heeft Molly voor het eerst een voorzichtige perswee, die daarna geleidelijk aan toenemen.

 

Even na 14.00 uur is een vruchtblaas zichtbaar. Met iedere perswee, komt de blaas een stukje verder naar buiten. Molly doet het in alle rust, heel geconcentreerd, alsof ze nooit anders gedaan heeft. In het vlies zijn de voetjes van de dan nog ongeboren pup te zien.

   

 

Het is 14.15 uur als Molly haar eerste zoon, met de voetjes eerst, geboren laat worden. Helemaal in het vlies komt hij ter wereld en het vlies nog amper van zijn kop af, zoekt hij al de tepel. Molly bijt zelf netjes de navelstreng door en eet de placenta op.  Dit reutje weegt 334 gr.

 

Terwijl de eerste pup gewogen wordt heeft Molly ťťn hele voorzichtige perswee, het is dan 14.25 uur. Die blijkt genoeg om een tweede pup, een teefje,  geboren te laten worden, met de kop eerst horen we haar al piepen, als ze nog maar half geboren is. Dit pupje is heel levendig en heeft net als haar broertje al heel snel een tepel te pakken. Dit meisje weegt 277 gr

 

 

Molly  neemt even rust. Ze tut lekker met haar pups en lijkt even wat te soezen met haar ogen dicht. Dat  duurt niet heel erg lang, want om 15.15 zien dat Molly weer weeŽn krijgt en ze begint ook weer te hijgen. Onder dit alles blijft Molly opvallend rustig. De al geboren pups loggen ondertussen aan een tepel te sabbelen. Gisťe en Ninouk mogen van korte afstand toe kijken, Molly vindt het allemaal goed.

 

Het is 15.28 uur al Molly weer begint te persen en een paar persweeŽn later wordt om 15.52 uur weer een reu geboren, hij weegt 346 gr

 

Nu blijft het even rustig, Molly neemt die gelegenheid waar, om echt even te slapen. Ruim een uur later krijgt ze opnieuw weeŽn. Het kost haar moeite om deze pup geboren te laten worden. Als dan om 17.40 uur dit reutje eindelijk ter wereld komt, moeten we helaas constateren dat hij geen ademhaalt. We proberen alles om hem op gang te krijgen, maar helaas lukt dat niet. Het is een prachtig compleet af pupje, dat 385 gr weegt. We geven hem aan Molly, zodat zij ziet dat de pup dood is en op haar manier neemt ze afscheid van hem. Ook al weten we dat dit kan gebeuren, we zijn toch even flink aangeslagen.

 

Het is duidelijk te voelen, dat er nog een pupje zit in Molly's buik. We wachten rustig af, Molly eet ondertussen wat, om wat op krachten te komen en poetst haar al geboren 3-tal volop. Om 19.00 uur zien we dat de laatste pup aanstalten maakt om geboren te gaan worden. Net rustig als Molly de hele bevalling was zet ze een half uurtje later, om 19.31 uur haar 4e pup, een teefje van 351 gr op de wereld. Het is een heel levendig en actief pupje dat gelijk de hele werpkist doortijgert

 

Molly 's 4-tal is nu compleet. We ruimen alles op en genieten van het kijken naar dit prille gezinnetje. Ons Pabbeltje heeft het fantastisch gedaan

 

 

                                                                

 

copyright: M.C.Wentink-Keemink